Mielipide

Eveliina Lohko ja Satu Nousiainen 8.4.2022 17:24, muokattu 8.4.2022 17:24

Mielipide Sosiaalisen median lyhytjänteisyys ja viestinnän polarisoivasti kärjistävä ote ovat eräänlaisia aikamme kuvia. Vuorovaikutuksemme on muuttunut kovemmaksi. Tämä on valitettavasti kovettanut myös kielenkäyttöä ja käyttäytymistä. Se, joka pitää eniten ääntä, näyttää olevan tänä päivänä se, joka saa viestinsä ja tahtonsa läpi. 

Tämä on valitettavasti totta myös monessa kodissa, monella työpaikalla, harrastuksissa ja on käytös löytänyt tiensä myös yhteisten asioiden hoitamiseen. Repivä tyyli voi jättää rakentavat tai filosofisemmat ajatukset varjoonsa.  

Olemme saaneet lukea lehdistä väkivallanteoista, striimeihin kohdistuneista häiriköinneistä sekä erilaisista hybridivaikuttamisista. Ihmisten paha olo on kasvanut ja se purkautuu näin. Puheista on lyhyt matka tekoihin, ja se on nähtävissä sekä täällä meillä Suomessa että myös maailmanlaajuisesti. 

Onko ajattelumalli muuttumassa sellaiseksi, että tällainen käytös ja huono kielenkäyttö sallitaan? Tässä kohtaa meidän kaikkien on syytä pysähtyä ja tarkastella toimintaamme. Vihan kierre on saatava katkaistua ja suunta muuttumaan. Omaan käytökseemme pystymme vaikuttamaan parhaiten.

SUOMESSA rakennetaan parhaillaan uusia hyvinvointialueita. Helsinkiä lukuun ottamatta koko Suomi on uuden edessä. Toiset alueet aloittavat täysin puhtaalta pöydältä ja hyvinvointialueen rakenteet täytyy valmistella ilman aiempaa yhtenäistä organisaatiota. 

Meillä täällä Etelä-Karjalassa tilanne on hieman helpompi. Täällä on jo vuosia ollut toiminnassa maakunnallinen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote.

Meille uutta on pelastustoimen siirtyminen hyvinvointialueille. Toki pelastustoimikin on Etelä-Karjalassa toiminut maakunnallisesti, mutta nyt nämä kaksi maakunnallista organisaatiota yhdistyvät yhden hyvinvointialueen alle. 

Hyvinvointialueiden rakennusprosessissa toivomme päättäjiltä toisia arvostavaa ja rakentavaa puhetta ja tekoja, jotta alueista saadaan parhaat mahdolliset ja ihmisten peruspalvelut saadaan turvattua.

DEMOKRAATTISESSA yhteiskunnassa yhteisten asioiden hoitaminen on joukkuepeliä eikä yksilölaji. Tarvitsemme lisää positiivista palautetta ja kannustusta myös poliittiseen vaikuttamistyöhön. Huonolle käytökselle ei saa antaa tilaa. Mielipiteissä saa olla eroja ja tärkeistä asioista pitääkin syntyä keskustelua. 

Pidetään yhdessä Suomi jatkossakin maailman onnellisimpana kansana käyttäytymällä kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Me Karjalan Keskustanaiset haluamme olla osaltamme mukana kannustamassa ihmisiä toisia kunnioittavaan käytökseen, puheeseen ja yhteistyön rakentamiseen kaikilla yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Eveliina Lohko ja Satu Nousiainen

keskustanaisten Karjalan piiri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *